İçindekiler
Vajinismus kadınların korku ve endişelerinden dolayı vajina girişindeki kasların istemsizce kasılmasıdır. Vajinismus sonucunda oluşan cinsel ilişkiye girememe ve cinsel ilişkinin imkânsız hale gelmesine verilen isimdir. Dünya genelinde birçok kadında Vajinismus yaygın olarak görülmektedir. Vajinismus çiftler arasında çoğu kez sorunlara sebep olmaktadır.
Vajinismus’un Birincil (primer) Vajinismus ve İkincil (sekonder) Vajinismus olmak üzere iki türü vardır.
- Birincil Vajinismus: Kadınların ilk cinsel deneyiminde ve jinekolojik muayene sırasında ortaya çıkabilir.
- İkincil Vajinismus: İlk cinsel deneyim esnasında görülmese de daha sonraki cinsel birlikteliklerde yıllar sonra bile görülebilmektedir. Fiziksel değişimlere bağlı olarak ve yaşanan travmatik olaylar da ikincil Vajinismus’un ortaya çıkmasına neden olabilir.

Vajinismus Nedenleri
Birçok kadın cinsel istek duyduğu halde vajina çevresindeki kasların istem dışı kasılmasıyla karşı karşıya gelebilir. Bundan dolayı da ne kadar istese de birliktelik gerçekleştiremez. Bu durum karşısında yanlış ve olumsuz cinsel mesajların bilinç altına yerleşerek ilişki sırasında vajina kaslarının kasılmasına sebep vermektedir. Vajinismus’a, cinsel ilişki sırasında ağrı olma düşüncesi, hamilelik korkusu, fiziksel veya psikolojik sebepler neden olabilmektedir. Vajinismus kişinin isteğine bağlı bir hastalık değildir.

Vajinismus’un temelinde yatan sebep tam olarak tespit edilemese de aşağıdaki durumlar Vajinismus’a sebep olabilmektedir.
- Cinsel istismara uğramış olmak,
- Cinsel tacize uğramak,
- Vajinal mantar enfeksiyonları,
- Kötü doğum veya jinekolojik işlem öyküsü,
- Genel anksiyete,
- İlk cinsel birlikteliğin çok ağrılı olacağı inancı,
- Fiziksel travma,
- Stres,
- Klinik olarak net bulgular vermeyen ancak birleşme sırasında ağrıya sebep olabilecek durumlar,
- Aile içi şiddete maruz kalmak ,
- Eşler arası güven kaybı ve
- Cinsel olarak yetersiz olma hissi.

Vajinusmus Tedavisi
Vajinismus tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişir. Tedavi, genellikle psikolojik terapi, davranışsal terapi ve cinsel terapi gibi çeşitli yaklaşımların bir kombinasyonunu içerir. Vajinismus tedavisinde amaç, vajina çevresindeki kasların istemsiz kasılmasını önlemek ve cinsel ilişkiye girmeyi mümkün hale getirmektir.
Vajinismus, tedavi edilebilir bir durumdur. Tedaviye erken başlanması, sonuçların daha iyi olmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, Vajinismus’un çiftler arasındaki ilişkide olumsuz bir etkisi olabileceği için tedavi edilmesi önemlidir. Tedavi sürecinde, çiftlerin birbirlerine destek olmaları ve birlikte çalışmaları da önemlidir.
Diğer Blog Yazılarımız:
- Tütün Kullanım Bozukluğu
- Sosyokültürel Madde Kullanımı: Shiva, Bhang’in Tanrısı
- Covid-19 Pandemi Döneminin Bireylerin Psikolojik Sağlamlıklarına Etkisi
- Ebeveynler İçin Rehber: Çocuklarda Sınırlar ve Kurallar
- Sınav Kaygısı ve Sınav Kaygısıyla Baş Etme Yolları