fbpx

Online Terapi ile Psikolojik Destek 

online terapi ile psikolojik destek

Psikolojik Destek

Psikolojik destek; en genel tanımıyla yaşamlarında zor bir dönemden geçen, mental sağlık sorunları olan ya da çeşitli psikolojik problemler nedeniyle desteğe ihtiyaç duyan kişilere bu alanda özel eğitim almış psikologlar tarafından sunulan destek hizmetleridir. Günümüzde mental sağlık alanında yapılan araştırmalar psikolojik desteğin yaşamda karşılaştığımız sorunlarla başa çıkabilmenin en iyi destek yollarından biri olduğunu kanıtlamıştır. Hepimiz zaman zaman yaşamın karşımıza çıkarttığı, istenmeyen olay ya da durumlarla başa çıkmakta zorlandığımızı hissederiz. Bu tür zamanlarda bir ruh sağlığı uzmanından psikolojik destek almak, yalnızca yüzeysel olarak değil altta yatan, kendi başımıza çözümleyemediğimiz sorunları da çözebilmemize yardımcı olmaktadır. Bu, zorlu zamanlarla başa çıkabilmenin en doğal ve ilaçsız yoludur. 

online terapi ile psikolojik destek

Online Terapi Üzerine 

Günümüzde, internetin hayatımızdaki rolü giderek artıyor ve insanlar artık online terapiye ilgi gösteriyorlar. Gerek fiziksel şartların uygunsuzluğu, gerek zamanı daha iyi yönetebilmek, gerekse covid-19 sebebiyle online terapi süreçleri daha çok gündeme gelmeye başladı. Online terapi, bireylerin evlerinin rahatlığından terapiye erişmelerine olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu tür terapi, geleneksel terapi yöntemlerine kıyasla daha uygun maliyetli olabilir ve ayrıca coğrafi konum gibi engelleri ortadan kaldırabilir. 

Online terapi, video görüşmeleri, mesajlaşma, e-posta veya hatta telefon aramaları gibi farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler arasında en yaygın olanı video görüşmeleridir. Bu görüşmeler sırasında, terapist ve hasta birbirleriyle sanal olarak bağlantı kurarlar ve terapi seansını gerçekleştirirler. Mesajlaşma veya e-posta yoluyla terapi, hasta ve terapist arasındaki iletişimin daha asenkron ve esnek olmasına olanak tanır. 

Peki online terapi için hangi fiziksel şartlar gerekir? Yalnız olabileceğiniz bir oda, bir sandalye, üzerinde rahat edebileceğiniz. Bir bilgisayar ya da herhangi bir elektronik alet ve internete bağlanabilen ve tabi ki elverişli bir internet ağı bağlantısı. İşte ilk seans için gerekenler sadece bunlar. İlerleyen seanslarda biz Psikologlar sizleri yönlendirerek bir sonraki görüşmeye kadar sizlerden ufak tefek materyaller isteyebiliyoruz. Mesela ölçekler gönderebiliriz çözmeniz için. Bir sandalye daha gerekebilir ufak egzersizler yapmak için vb gibi. 

Online terapi, birçok psikolojik sorun için etkili bir tedavi yöntemi olabilir. Örneğin, depresyon, kaygı bozuklukları, panik atak, yeme bozuklukları, stres, ilişki sorunları ve bağımlılık gibi birçok durumda kullanılabilir. Online terapinin yararları arasında, hastaların evlerinde veya ofislerinde rahat hissetmeleri ve terapiye daha istekli olmaları yer alır. Ayrıca, coğrafi engelleri ortadan kaldırarak, herhangi bir yerden erişim sağlaması ve daha uygun maliyetli olması gibi avantajları vardır. 

Ancak, online terapi yönteminin bazı dezavantajları da vardır. Örneğin, sanal ortamda terapi yürütmek, yüz yüze terapinin bazı yararlarından yoksun kalmayı gerektirebilir. Bunun nedeni, hastaların terapistlerini yüz yüze görememeleri, beden dilini tam olarak okuyamamaları ve fiziksel varlığın sağladığı rahatlatıcı etkiye sahip olamamalarıdır. Ayrıca, internet bağlantısı veya teknik sorunlar nedeniyle seansların kesintiye uğraması gibi problemler yaşanabilir. 

online terapi ile psikolojik destek

Online Terapinin Tarihi Üzerine  

Psikologların ve psikiyatristlerin ve mental sağlık alanında çalışan uzmanların hastalarına uzaktan destek verme uygulamalarının ilk ortaya çıkışı 1900’lü yılların başına kadar uzanıyor. Örneğin, modern psikiyatrinin kurucularından kabul edilen Freud ve meslektaşlarının hastalarıyla iletişimi sürdürebilmek için sıklıkla o dönemin iletişim yöntemi olan mektupları kullandıkları modern psikiyatri tarihinin dikkat geçen gerçeklerinden biridir.  

Dönemin koşulları gereği alıcılarına ulaşması günler hatta haftalar süren mektup iletişiminin “terapi” olarak kabul edilebilmesi tartışılır olsa da altta yatan ana ihtiyaç son derece açık; hastaların psikolojik desteğe, yönlendirmeye, geri bildirime ihtiyaçları vardı ve gerektiğinde bu destek posta servisiyle bile sağlanabiliyordu. 

Telefonun icadını takip eden zamanda ise uzaktan 1900’lü yılların başlarına tekabül etse de psikolojik destek sistemleri için kullanılması 21. Yüzyılın ortalarına doğru hayatımıza girmeye başlamıştır. 

İnternetin psikoterapi uygulamalarında kullanılması ise 1972 yılına, yani internetin bulunuş tarihine kadar uzanır. İnternetin ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu halka anlatmak için yapılan ilk tanıtımlardan biri 1972 yılının Ekim ayında gerçekleşen Uluslararası Bilgisayar İletişimi Konferansında Stanford ve UCLA’deki bilgisayarlar arasında simüle edilen bir psikoterapi seansıydı. 

Bildiğimiz ilk psikolojik danışmanlık servislerinden bir tanesi ise; “Ezra Amcaya Sor” isimli Cornell Üniversitesinde psikoloji bölümü tarafından öğrencilere ücretsiz psikolojik destek sunma amaçlı olan programdır ve günümüzde halen devam etmektedir.  

 2000’li yıllardan sonra ise giderek yaygınlaşan bu psikolojik destek sistemi özellike Covid-19 ile birlikte üzerine daha fazla bilimsel çalışma yapılıp geleneksel yüz yüze terapi sistemi ile aynı etkinlik seviyesine sahip olduğu gözlemlenmiş ve yaygınlığı hala günden güne artmaktadır.  

İnsanlar Neden Online Terapiyi Tercih Ediyor? 

  • Online terapi herkes için ulaşılabilirdir! 
  • Online terapi herkes için rahat ve hızlıdır! 
  • Uygun fiyatlarla psikolojik destek alınabilir! 
online terapi ile psikolojik destek

Özetle, online terapi birçok psikolojik sorunun tedavisinde etkili bir yöntem olabilir. Bu yöntemin avantajları arasında daha uygun maliyetli olması ve coğrafi engelleri ortadan kaldırması yer almaktadır. Dezavantajları arasında ise yüz yüze terapinin bazı yararlarından yoksun kalmak gibi sorunlar yer alır. Melius Psikoloji Merkezi olarak, tüm uzmanlarımız danışanlarımız ile online terapi yöntemini uygulamakladır.

Psk. Gökhan Seyhan 

Sevgilerle

Sosyal Medya Platformlarımız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir