fbpx

Anksiyete/Kaygı Bozuklukları 

Anksiyete/Kaygı Bozuklukları

.

Anksiyete/Kaygı Nedir

Anksiyete, daha bilinen ismiyle kaygı, literatürde rahatsızlık veren korku, endişe ve tedirginlik hali olarak tanımlanmaktadır. Anksiyete gerçek riskten daha fazla risk tahmin edildiğinde, riske yönelik verilen aşırı tepki durumudur. Uygunsuz olmaya başladığında psikolojik bir sorun olarak ele alınabilir. Eğer anksiyete tepkileri sıklıkla ortaya çıkıyor ve yaşamınızı etkiliyorsa bir rahatsızlık haline gelmiş olabilir.

Anksiyete/Kaygı Bozukluğu Nedir

Anksiyete/Kaygı, yaşadığınız durumla orantısız şekilde yoğun ve şiddetliyse ve sürekli gözlemleniyorsa, bu durum bozukluk olarak adlandırılabilir. Anksiyeteyi/Kaygıyı azaltmak için kaygılandıran durum veya mekanlardan kaçınma davranışı gelişmeye başlamış olabilirsiniz. Yaşadığınız anksiyete iş, aile ilişkilerinizi ve sosyal yaşantınızı etkiler hale gelmişse, anksiyete/kaygı bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Anksiyete/Kaygı Bozuklukları

.

Anksiyete/Kaygı Bozukluklarında Tedavi Nasıl Yapılır:

1. Bireyler Kendi Başına Anksiyetelerini/Kaygılarını Yönetebilirler mi?

Öncelikle her birey anksiyetesinin yükseldiği bazı dönemler yaşayabilir. Bireylerin kendi anksiyetelerini yönetebilme potansiyelleri de mevcuttur. Eğer bireyler anksiyete/kaygı hissedeceği durumların içinde bulunurlarsa ve hissettikleri duygunun anksiyete olduğunu anlarlarsa rasyonel çözümler bulmaları da kolaylaşacaktır. Aynı zamanda kişiler yoğun kaygı yaşadıklarında nefes alışverişleri de değişebilir. Böyle durumlarda nefes egzersizleri uygulayabilirler.

2. Bireyler Psikoterapi ile Anksiyete/Kaygı Yönetilebilirler mi?

Bazen anksiyete yaratan durumlar bireyin kendi kendine uyguladığı çözüm mekanizmalarıyla çözülmeyebilir. Bireyler yoğun anksiyete hissettikleri dönemlerde çaresiz, sıkışmış gibi hissedebilirler. Böyle dönemlerde bireyler anksiyetelerini yönetebilmek için kaygı konusunda eğitim almış ruh sağlığı uzmanlarından psikoterapi alabilirler. Anksiyete konusunda etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmış Bilişsel Davranışçı Terapiyle anksiyeteyi doğuran düşünce özellikleri/tarzları irdelenebilmektedir. Terapist eşliğinde onları değiştirmeye yönelik teknikler öğrenebilirsiniz. Psikoterapi süreci içerisinde kaygıları doğuran etmenleri incelemekle birlikte, onlarla aşamalı ve kontrollü şekilde yüzleşerek kaygıları azaltmaya yönelik çalışabilirsiniz.

3. Bireyler İlaçlı Tedavi ile Anksiyetelerini/Kaygılarını Yönetebilirler mi?

Anksiyolitik olarak adlandırılan kaygı giderici ilaçlar veya antidepresanlar sayesinde de anksiyete bozukluklarında olumlu sonuçlar görülmektedir. Anksiyete bozukluklarında vücutta dengesi bozulan belli nörotransmiterlerin doğru ve dengeli çalışması için belli ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar sakinleştirici, yatıştırıcı, kaygı azaltıcı etkiye sahip olan serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI), benzodiazepinler ve antidepresanlardır. Zaman zaman ilaç tedavileri bırakıldığında semptomların nüksettiği görülebilmektedir. Psikoterapi sürecinde anksiyetenin altında yatan ve sürdürmeye etkili faktörler üzerine çalışıldığı için terapi süreçlerinin anksiyete bozukluklarında çok daha uzun süreli etkileri görülmektedir. Kaygı bozuklukları etkili bir psikoterapi ile belirli bir süreçte çözülebilmektedir. Fakat destek alınmaması ve kaçınma davranışlarının devam etmesi halinde bireylere uzun süreçler boyu rahatsızlık verebilir.

Anksiyete/Kaygı Bozuklukları

.

Melius Psikoloji Merkezinde Anksiyete/Kaygı şikayetleriyle başvuran danışanlar için uzmanlarımız kişiye özel ayrıntılı değerlendirmelerini yaptıktan sonra yine kişiye özel bilimsel kanıt temelli yaklaşımlarla danışanlarımıza ruh sağlığı hizmeti sunmaktayız. Anksiyete/Kaygı Belirtileri gösteren danışanlarımıza uzmanlarımızın aracılığıyla etkili bir biçimde yardımcı olabilmek için sizleri Melius Psikoloji Merkezimize bekliyoruz.

Sağlıklı günler dileriz… 

Konuyla İlgili Destek Alabileceğiniz Psikologlarımız

Sosyal Medya Sayfalarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir